Jak przygotować stanowisko pracy kucharzowi?
Kucharz to zawód, który wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również prawdziwej pasji do gotowania. Jeżeli jednak stanowisko pracy nie zostanie wyposażone w odpowiednie urządzenia, potencjał choćby najlepszego pracownika nie może zostać w pełni wykorzystany. Jakie urządzenia oraz akcesoria powinny znaleźć się w profesjonalnej kuchni?
Wymogi oraz wymiary profesjonalnej kuchni
Wyposażenie kuchni, oraz materiały, z których powinny być wykonane poszczególne akcesoria, a także rozmiary stołów czy ich wysokość, powinny być ściśle dopasowane do poszczególnych typów żywności, rodzaju obróbki oraz dostępnej przestrzeni. W kwestii organizacyjnej gastronomia wymaga odpowiednio szerokich przejść, wyraźnego wydzielenia stref oraz zachowania zasad bezpiecznego poruszania się w kuchni.
Do jednych z najważniejszych urządzeń, bez których funkcjonowanie kuchni jest niemożliwe, należą piece konwekcyjno-parowe, kuchnie z palnikami oraz okapy, które zapewniają odpowiednią wentylację. Najwyższej klasy tego typu sprzęty oraz meble gastronomiczne oferuje przedsiębiorstwo produkcyjno-handlowe Belmag.
Akcesoria niezbędne w profesjonalnej kuchni
Specjalistyczne meble gastronomiczne, urządzenia i sprzęty umożliwiające obróbkę dań oraz odpowiednia wentylacja pomieszczenia to podstawa. Jednak niezwykle istotne są również akcesoria i narzędzia gastronomiczne. To różnego rodzaju garnki i patelnie wysokiej jakości, wykonane z odpornych na działanie wysokich temperatur i przylegania materiałów, komplety noży kucharskich, desek do krojenia. Ważne są także naczynia, które umożliwią serwowanie przygotowanych dań i będą pod względem kształtu i koloru komponować się ze stylem potraw i samej restauracji.
Przechowywanie i magazynowanie – czego potrzebuje kucharz?
Profesjonalna kuchnia to również stół gastronomiczny ze zlewem, regały do przechowywania i magazynowania produktów oraz przestronna lodówka i zamrażarka. Należy zwrócić uwagę na odpowiednią organizację przyborów i akcesoriów, przypraw i innych półproduktów. Do wszystkich tych elementów dostęp powinien być szybki, a przedmioty te muszą znajdować się w zasięgu ręki. Odpowiednia organizacja przestrzeni to klucz do szybkiej i efektywnej pracy, co jest ważne w zawodzie kucharza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana