Jak zbudować wędzarnię w ogrodzie?
Wędzarnia ogrodowa pozwoli nam na przygotowanie wędlin, mięs, serów czy ryb według własnych receptur. Ale czy można samodzielnie zbudować wędzarnię w ogrodzie tak, aby dobrze służyła powyższym celom, a ponadto była estetyczna i trwała? Odpowiedź na to pytanie brzmi – oczywiście, że można! Poniżej kilka wskazówek, które będą przydatne podczas realizacji tego zadania.
Wędzarnia ogrodowa – wybór miejsca i materiału
Bez wątpienia warto mieć przydomową wędzarnię, która umożliwia produkcję wędlin na własny użytek, jednak budowa wędzarni ogrodowej wymaga starannego przygotowania. Przede wszystkim powinniśmy wznieść ją na utwardzonym podłożu, pamiętając, że nie może znaleźć się za blisko naszego domu, ale też posesji sąsiadów, ponieważ dym z paleniska jest uciążliwy dla otoczenia. Musimy także zdecydować się na wybór materiału, z którego skonstruujemy wędzarnię. Warto zastanowić się nad grillem-wędzarnią z kamienia naturalnego – podwyższy to koszt inwestycji, ale odwdzięczy się efektownym wyglądem i trwałością. Można też postawić na wykorzystanie kamienia naturalnego, takiego jak łupek szarogłazowy, wyłącznie jako okładziny betonowego lub ceglanego korpusu konstrukcji, a to wymagać będzie mniejszych nakładów finansowych. Efekt wizualny zadowoli jednak każdego właściciela ogrodu.
Konstrukcja wędzarni ogrodowej – na co zwrócić uwagę?
Niezależnie od wielkości, wędzarnia musi być wzniesiona zgodnie z kilkoma podstawowymi zasadami. Pierwszą jest pozyskanie odpowiednich materiałów, co w przypadku wykorzystania do budowy kamienia, powinno skłonić nas do zamówienia go w firmach, wydobywających kamień naturalny, takich jak Kopalnia Jenków.
W wędzarni najważniejsze są palenisko i komora wędzarnicza. Palenisko musi być zbudowane z materiałów nienagrzewających się lub szybko oddających ciepło. Natomiast komorę należy skonstruować tak, aby umieszczone w niej produkty przez cały czas były wędzone w odpowiedniej temperaturze, którą trzeba kontrolować.
Istotną rolę odgrywa także kanał dymny wędzarni, łączący palenisko z komorą – jego optymalna długość wynosi od 1 do 1,5 metra. Tylko odpowiednia konstrukcja kanału pozwoli uzyskać ciąg, wystarczający do zasysania dymu do komory. Musimy również zadbać o efektywny system odprowadzania i kontroli dymu, którego najważniejszym elementem będzie sprawnie działający szyber. Na koniec należy zainstalować wygodne i szczelne drzwiczki do wędzarni, a potem… potem pozostaje już tylko radość z pierwszego samodzielnego wędzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana