Artykuł sponsorowany

Jaka jest optymalna odległość urządzeń grzejnych od stanowisk roboczych w gastronomii?

Jaka jest optymalna odległość urządzeń grzejnych od stanowisk roboczych w gastronomii?

Zapewnienie odpowiedniego poziomu komfortu i bezpieczeństwa pracy powinno być priorytetem, podczas planowania układu kuchni lokalu gastronomicznego. Jednym z elementów, na który musimy zwrócić uwagę jest odległość urządzeń grzejnych od stanowisk roboczych zajmowanych przez pracowników. Czytając ten artykuł dowiesz się, jakie odległości powinieneś zastosować oraz dlaczego jest to istotne.

Dlaczego właściwe odległości są istotne?

Jeśli praca wymaga kontaktu z gorącymi powierzchniami, występuje dość duże ryzyko przypadkowych poparzeń. Niebezpieczeństwo to należy bezwzględnie eliminować, czemu ma służyć między innymi odpowiednie odseparowanie takich powierzchni od innych elementów wyposażenia stanowiska pracy. Poparzenia zmniejszają bowiem wydajność pracownika, a poważniejsze wypadki mogą spowodować duży uszczerbek na jego zdrowiu, co bez wątpienia narazi pracodawcę na nieprzyjemne konsekwencje prawne. Musimy pamiętać, że to właściciel lokalu gastronomicznego w dużej mierze odpowiada za bezpieczeństwo załogi, a organizację pracy w takich miejscach ściśle regulują przepisy prawa. Dodatkowo pracownik ma prawo odmówić wykonywania pracy, jeśli stanowi ona zagrożenie dla jego zdrowia.

Przeczytaj również: Jak przygotować stanowisko pracy kucharzowi?

Podstawowe zasady bezpieczeństwa w pracy z urządzeniami grzejnymi

Zachowanie odpowiednich odległości to nie jedyna czynność, jaką powinniśmy wykonać chcąc zapewnić pracownikom bezpieczeństwo. Ważne jest chociażby stosowanie wyłącznie urządzeń, które spełniają odpowiednie wymagania co do ich jakości. Korzystając z usług renomowanych producentów urządzeń grzejnych, na przykład Komat, możemy mieć pewność, że zakupiony produkt spełnia wszelkie wymagane normy. Pamiętajmy również, by dokonywać regularnych przeglądów posiadanego sprzętu oraz instalacji gazowej i elektrycznej. W zapobieganiu poparzeniom niezwykle pomocne są również rękawice ochronne, które pracownicy powinni wkładać zawsze wtedy, gdy mają kontakt z gorącymi powierzchniami.

Optymalne odległości urządzeń grzejnych od stanowisk roboczych

Przepisy BHP nie definiują wymaganych odstępów, jednakże uznaje się, że optymalna odległość to co najmniej 140 centymetrów. Jeśli warunki lokalu na to pozwalają, dystans ten możemy oczywiście zwiększyć. Pamiętajmy jednak o zachowaniu tu zdrowego rozsądku i umiejscawiajmy urządzenia grzewcze w takiej odległości, która pozwoli na łatwy do nich dostęp. Odległość powinna również umożliwiać stałą kontrolę pracy urządzenia i stanu przygotowywanych potraw, by móc szybko zareagować, jeśli wystąpi niepożądane zdarzenie mogące doprowadzić na przykład do wystąpienia pożaru. Ważne jest również zapewnienie odpowiedniej izolacji termicznej wspomnianych urządzeń.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.