Jaka jest optymalna odległość urządzeń grzejnych od stanowisk roboczych w gastronomii?
Zapewnienie odpowiedniego poziomu komfortu i bezpieczeństwa pracy powinno być priorytetem, podczas planowania układu kuchni lokalu gastronomicznego. Jednym z elementów, na który musimy zwrócić uwagę jest odległość urządzeń grzejnych od stanowisk roboczych zajmowanych przez pracowników. Czytając ten artykuł dowiesz się, jakie odległości powinieneś zastosować oraz dlaczego jest to istotne.
Dlaczego właściwe odległości są istotne?
Jeśli praca wymaga kontaktu z gorącymi powierzchniami, występuje dość duże ryzyko przypadkowych poparzeń. Niebezpieczeństwo to należy bezwzględnie eliminować, czemu ma służyć między innymi odpowiednie odseparowanie takich powierzchni od innych elementów wyposażenia stanowiska pracy. Poparzenia zmniejszają bowiem wydajność pracownika, a poważniejsze wypadki mogą spowodować duży uszczerbek na jego zdrowiu, co bez wątpienia narazi pracodawcę na nieprzyjemne konsekwencje prawne. Musimy pamiętać, że to właściciel lokalu gastronomicznego w dużej mierze odpowiada za bezpieczeństwo załogi, a organizację pracy w takich miejscach ściśle regulują przepisy prawa. Dodatkowo pracownik ma prawo odmówić wykonywania pracy, jeśli stanowi ona zagrożenie dla jego zdrowia.
Przeczytaj również: Jak przygotować stanowisko pracy kucharzowi?
Podstawowe zasady bezpieczeństwa w pracy z urządzeniami grzejnymi
Zachowanie odpowiednich odległości to nie jedyna czynność, jaką powinniśmy wykonać chcąc zapewnić pracownikom bezpieczeństwo. Ważne jest chociażby stosowanie wyłącznie urządzeń, które spełniają odpowiednie wymagania co do ich jakości. Korzystając z usług renomowanych producentów urządzeń grzejnych, na przykład Komat, możemy mieć pewność, że zakupiony produkt spełnia wszelkie wymagane normy. Pamiętajmy również, by dokonywać regularnych przeglądów posiadanego sprzętu oraz instalacji gazowej i elektrycznej. W zapobieganiu poparzeniom niezwykle pomocne są również rękawice ochronne, które pracownicy powinni wkładać zawsze wtedy, gdy mają kontakt z gorącymi powierzchniami.
Optymalne odległości urządzeń grzejnych od stanowisk roboczych
Przepisy BHP nie definiują wymaganych odstępów, jednakże uznaje się, że optymalna odległość to co najmniej 140 centymetrów. Jeśli warunki lokalu na to pozwalają, dystans ten możemy oczywiście zwiększyć. Pamiętajmy jednak o zachowaniu tu zdrowego rozsądku i umiejscawiajmy urządzenia grzewcze w takiej odległości, która pozwoli na łatwy do nich dostęp. Odległość powinna również umożliwiać stałą kontrolę pracy urządzenia i stanu przygotowywanych potraw, by móc szybko zareagować, jeśli wystąpi niepożądane zdarzenie mogące doprowadzić na przykład do wystąpienia pożaru. Ważne jest również zapewnienie odpowiedniej izolacji termicznej wspomnianych urządzeń.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana